Преминете към съдържанието

На каква позиция си в момента и на каква стартира?

В момента съм старши проектен консултант (Senior Project Assurance Consultant), а започнах като проектен консултант (PAC) през есента на 2021 г.

Сподели накратко какво представлява Project Assurance като роля?

В света на Hitachi Solutions Project Assurance ролята е първата стъпка по пътя на проджект мениджмънт кариерата. Това е прекрасен начин да се придобие работен опит и знания за успешно ръководене на проекти с поемане на разумна степен на отговорност и без напрежението да пада единствено на раменете на младите специалисти

Какъв е екипът, в който работиш?

Екипът на проектните консултанти в Hitachi Solutions е многоброен и имаме колеги на всяка една локация в Европа – Великобритания, Франция, Германия, Португалия и България. Веднъж годишно имаме възможност да обменяме опит и съвети по време на общата ни среща на живо, която всеки път е на различна локация.

С какви екипи/ колеги работиш и комуникираш най-често?

В зависимост от проекта, на който сме назначени, работим с различни колеги. Най-често това е самият проектен екип – Project manager and Project Director, Solution and Technical Architect, както и Functional and Technical Consultants.

С колегите от Internal PMO (project management office) екипа сме в постоянна комуникация – тяхната роля е да следят дали всички проекти се изпълняват според описаните процеси и така наречените best practices. Ние, като Project Assurance консултанти, взимаме под внимание всеки нов процес и имаме за цел да го имплементираме в управлението на проекта, на който сме назначени.

Редовно работим и с колегите от Project Operations екипа, с които следим дали финансово проектът върви според очакванията и всичко е налично във вътрешната D365 система.

Какви са твоите задачи и отговорности?

Моите отговорности варират спрямо проекта, но най-често се изразяват в това да следя финансите и бюджета, като одобрявам или връщам за поправка таймшийтовете (отчети за извършена работа) на колегите и да извършвам дейности по месечното фактуриране на проектите.

Допълнително към финансовия контролинг участваме в управлението на риска (RAID Management), изготвяме работната версия на проектната документация и участваме в нейното актуализиране в течение на проекта, докато документът бъде одобрен и подписан от клиента. Понякога помагаме на проектните мениджъри и с планирането на задачите по проекта – както в началото, така и във всяка следваща фаза.

На всяко тримесечие има вътрешен процес по контрол на качеството на проектите (QA) на база процеси и параметри, зададени от Internal PMO екипа. Нашата задача е да попълним въпросника с помощта на проектния мениджър и да предоставим нагледна информация, че необходимите дейности са били извършени.

Какви технологии използваш?

Работим с повечето технологии на Майкрософт: MS 365 Office, MS Dynamics, Azure DevOps, CE and Power Platform applications.

Съветвам кандидатите да бъдат отворени към възможностите, които Hitachi Solutions предоставя, да бъдат проактивни и ентусиазирани.

Виктория Цакова

Какви умения, качества и опит са необходими за тази роля?

Знания за качествено управление на проекти, инициативност, гъвкавост, умение за комуникация и работа под напрежение и с крайни срокове, умение за спазване на предварително определени процеси и методологии.

Опит с горепосочените технологии, както и опит с управление на проектни задачи.

Необходимо ли е да си изкарал предварително някакви квалификации, сертификати, за да работиш тази роля?

Предварителната квалификация и сертификати определено са полезни за един старши проектен консултант, но за нас по-важно е да видим инициативност и желание за развитие в проджект мениджмънт сферата. Хитачи Солюшънс предоставя възможности за обучения и сертифициране, от които всеки преминал своят пробен период може да се възползва.

Какви са твоите предизвикателства в работата?

Комуникацията е съществена част от нашата работа и така наречените “soft skills” са необходими за качественото и успешно извършване на ежедневните дейности. Често се налага да се съобразяваме с няколко гледни точки на колеги от различни екипи и умението да разбираш причините за изискванията на един екип, но също така да можеш да отстояваш и своята позиция, са от изключителна важност. Давам пример с месечното приключване и фактуриране – всеки месец Project Operations изпращат таблица с дати, които трябва да съобразим, за да успее цялата компания да приключи навреме месечното си фактуриране. Понякога обаче се случва по време на самия проект да има промени в последния момент и да се изпусне даден срок. В такъв случай е важно да обясним с детайли причината за забавянето и да предложим решение на проблема, което не само да спомогне на проекта да продължи според плана, но и да не попречи на другите екипи да свършат своята работа, както е планирана и за тях.

Какво е твоето удовлетворение в работата?

Най-голямо удовлетворение в работата получавам, когато успешно успея да свърша задача, която ми е зададена от проектния мениджър и знам, че по този начин съм спестила от неговото време и усилие и съм допринесла за гладкото протичане на процеса.

Какъв съвет би дал на таланти за Senior Project Assurance специалисти, които обмислят да кандидатстват при нас? 

Съветвам кандидатите да бъдат отворени към възможностите, които Hitachi Solutions предоставя, да бъдат проактивни и ентусиазирани. Позицията на Senior Project Assurance Consultant позволява усвояването на важни знания, умения и опит, които биха били полезни за по-нататъшното кариерно развитие на кандидата и потенциално поемане на роля като проектен мениджър.

Виктория Цакова

За автора

Виктория Цакова

Вики има значителен опит в бизнес консултантството. Към момента е част от PMO екипа ни, като работи над големи проекти в Германия и Великобритания.