Преминете към съдържанието

Целта на програмата е всеки участник да бъде обучен на основите на Microsoft в рамките на 3-4 месеца и да може след това да започне работа по реални проекти.

Hitachi Solutions Europe има вече установени практики с подобни обучителни програми в клоновете в другите държави от европейската група. В българския офис също сме провеждали, но те са били фокусирани върху една технология, едно направление. Докато SPACE е пилотна програма не само на локално ниво, но и на европейско, тъй като тя е  по-обширна, насочена към различни модули, вкл. и AI. За името й се вдъхновихме от първите букви на технологиите, с които работим и това, в което сме силни, а именно: – Software, Platform и Azure Consulting Experts.

Технологиите, които бяха разгледани по време на програмата, са Power Platform, Dynamics, Azure Cloud, съответно като език на програмиране C#, .NET, но също така и JavaScript, React, умения за работа с GIT, AI. Освен техническите умения, които участниците придобиха в рамките на тези 3-4 месеца, те усвоиха и много от т.нар. и много важни меки умения – адаптивност, умения за работа в екип, но и индивидуално, умения за критично мислене, умения за разрешаване на проблеми, презентационни умения и много други.

Всеки един от тях имаше свой ментор, който му помагаше по пътя на неговото професионално Hitachi пътуване!

Друга отличителна черта на нашата програма е, че това не е т.нар. стаж, който кандидат-студентите са свикнали да срещат из компаниите в сектора. След внимателен подбор на участниците, те директно разписаха своя трудов договор. Част от екипа ни са от ден първи и имаха възможност да ползват всички допълнителни придобивки от социалния ни пакет, който се предоставя на всеки служител.

Как стартира всичко?

Набирането на кандидати започна през месец март 2023 г. и платформите за кандидатстване бяха отворени в рамките на тримесечен период. Впоследствие група от 30 участника, преминали през всички фази на подбор и отговарящи на изискванията ни, бяха поканени на двудневен център за оценка на уменията или т.нар. Assessment Centre – събитие, в което тествахме уменията на кандидатите да работят в екип, да анализират голям обем от информация, да намират нестандартни решения и да презентират отборно. Вторият ден бе насочен към индивидуални интервюта с всеки един талант, а броени дни след това се стигна и до избора на 13-те финалиста в нашата SPACE програма.

Така, те започнаха своето приключение в разгара на лятото – юли месец, за да имат възможност да се адаптират преди да е започнал следващият им учебен семестър, тъй като има и студенти 3-та или 4-та година. Програмата бе удължена от 3 на 4 месеца, защото в нейния ход решихме да включим още няколко модула, като AI напр., които да подготвят още по-добре участниците за реалната практика. Така всеки един от тях, още в самото начало на кариерния си път, имаше възможност да разбере коя технология му допада най-много, коя му е най-интересна, предизвикателна; всеки имаше възможност да усъвършенства своите презентационни умения. Финалът на програмата бе под формата на презентации, които всеки един SPACE колега изнасяше пред колеги, оценяващи представянето им.

saturn

Благодарение на SPACE програмата имах възможността да работя с изключителни професионалисти от цял свят, които не само споделяха знания, но и успяха да създадат една чудесна обстановка за развиване на нашите умения.

Екатерина Гаджева
Junior Developer

Към днешна дата 12 участника завършиха SPACE програмата и са назначени на различни проекти, прилагайки придобитите знания и умения. Тяхното пътуване продължава.

Обучителната ни програма SPACE бе изключително успешна и с вълнение и гордост можем да споделим, че започваме работа и по второто й издание!

Повече подробности очаквайте в следващите месеци!

red star

Горещо препоръчвам програмата на всеки студент, който не само иска да усвои технически умения, но и да се впише в един невероятно позитивен и сплотен колектив.

Екатерина Гаджева
Junior Developer