Преминете към съдържанието

На каква позиция си в момента и на каква стартира?

В момента съм на позиция Senior Data & Analytics Consultant в компанията, като започнах като Data & Analytics Consultant през 2020 г.

Сподели накратко какво представлява Business intelligence and Analytics като професия?

Business Intelligence е професия, свързана със създаване на решения за анализ на данни и е приложима за всеки бизнес в света. Решенията изготвени от Business Intelligence консултанти са ориентирани точно към тези данни генерирани от бизнеса. Tе спомагат данните да се съхраняват правилно, да бъдат пресметнати спрямо нуждите на клиента и да бъдат презентирани в подходящ вид за компанията.

Какъв е екипът, в който работиш?

Data & Analytics екипът на Hitachi Solutions е изграден от повече от 120 човека в различни държави в Европа, като по-голямата част от екипа ни е от UK, там е и съответно нашият мениджмънт.

Хората в цялата организация са доста приятни. също така са добри професионалисти – в Hitachi Solutions се наемат само най-добрите кандидати.

С какви екипи/ колеги работиш и комуникираш най-често?

Определено работата ни като BI консултанти е динамична и се налага да говорим с най-различни екипи в Hitachi Solutions, за да намерим решение да направим данните достъпни за клиентите. Аз например доста често работя с нашия Customer Engagement отдел, както и с Finance and Operations екипни, с Project Management and Operations.

Съветвам хората, които мислят да се занимават с BI първо да си зададът въпроса дали обичат да се занимават с данни. Те са в основата на тази професия – провизирането им, трансформацията, съхранението и презентацията им на крайните потребители. Всяка част от този процес е много обширен и интересен за научаване и това прави професията много интересна.

Георги Ангелов

Какви са твоите отговорности?

Моите отговорности са различни спрямо всеки един клиент – за някои клиенти моята отговорност е да изготвя нови рипорти на база техните данни, за други е да се изгради изцяло ново решение за съхранение на данните (бази данни), а за трети е да поддържам вече изграденото им решение и да се доработва, където има нужда с нови неща.

Какви умения и качества са необходими за тази роля?

Тази роля често те изправя пред проблеми, които на пръв поглед нямат някакво очевадно решение. Но въпреки това също и често доказва, че тези проблеми се решават с работа в екип. В такива ситуации е важно да сме отговорни, откровени и да имаме критично мислене за решаване на такъв тип проблеми. Тази професия изисква и много други качества от един истински професионалист, но в тези ситуации, в които е много важно да се реагира адекватно, споменатите качества са най-важни.

Необходимо ли е да си изкарал предварително някакви квалификации, сертификати, за да работиш тази професия?

Предварителната квалификация и сертификати определено са полезни за един начинаещ BI консултант, но не бих казал че са задължителни, за да започнеш работа като такъв. Аз също провеждам и интервютата за нашия офис в Hitachi Solutions Bulgaria за отворените ни BI позиции и мога да кажа че знанията, които един кандидат показва на интервюто, са много по-важни от квалификацията.

Какъв съвет би дал на таланти за BI & Analytics специалисти, които обмислят да кандидатстват при нас?

Без нужните знания човек не може да се справи на такава работа. Моят съвет към кандидатите е да се подготвите добре преди интервюто. Според мен добър учител тип „from zero to hero“ е да разгледате някое цялостно (end-to-end) решение, с ETL процес, база данни и репортинг и да се запознаете с особеностите и най-добрите практики на всяка една част от него.

Георги Ангелов

За автора

Георги Ангелов

Георги е работил като Бизнес Интелиджънс разработчик. При нас успешно се развива в областта на анализирането на данни. Желанието му за работа е огромно и преминава отвъд професионалните му задължения. Георги вече е разработил някои приложения за вътрешна употреба на служителите ни, които са изключително полезни в ежедневната ни работа!