Преминете към съдържанието

На каква позиция си в момента и на каква стартира?

Преди малко повече от 2 години започнах кариерата си в Hitachi Solutions Bulgaria, като Test Analyst. За този период преминах през позицията на Test Consultant и отскоро съм Senior Test Consultant.

Какво тестване извършваш – manual или automation?

Тествам предимно manual, но помагам за автоматизираните тестове на automation тестъра в моя екип. В момента активно работим над това всички тестъри постепенно да преминем от manual към automation.

Какъв е екипът, в който работиш?

В България сме 11 човека и сме втория по големина екип от тестъри след екипа в Англия, където са 31. Във Франция и Германия тепърва се развиваме и засега имаме 5-ма тестъра за Франция и 2-ма за Германия. Почти всички от екипа в България работим по различни проекти, които се различаватт по сектори, продължителност и големина.

Амбицията ни е QА-те в България да достигнат броя на тези в Англия.

В момента аз съм част от екипа, отговарящ за DEFREA (Department for Environment Food & Rural Affairs) – Министерство на околната среда, храните и селските райони  в Обединеното Кралство. Много голям клиент за компанията, спадащ към публичния сектор.

Как минава типичния работен ден на един QA специалист в компанията?

Проектите ни са основно Agile и се придържаме към тази методология и нейните процеси, съответно дните започват с дейлита, в които обсъждаме докъде сме стигнали, имаме ли нужда от помощ и кои задачи ще захванем днес. Останалата част от деня е работа по така наречените „user stories’’, писане на тест кейсове и изпълняването им. Имаме постоянна, директна комуникация с нашите клиенти и често ние, тестърите, им помагаме да разберат системата по-добре. Ако самият клиент е намерил бъг, ние го анализираме, тестваме наново в нашите и техните среди и го обсъждаме с консултантите. Работата е динамична и всеки ден е различен.

Бъдете смели и обичайте това, което правите, защото за мен да си тестър е една от най-удовлетворяващите професии, колкото и трудно да бъде понякога.

Мария-Магдалена Попова

Какви технологии използваш?

Както споменах, работата е динамична и проектите са разнообразни, затова и технологиите, които тестваме са различни. Моят проект е Power Platform, част от колегите тестват MS Dynamics, други Azure. Имаме страхотната възможност да „опитаме‘‘ от всичко по малко, постоянно научаваме нови неща и се сблъскваме с нови технологии.

Какви качества са необходими, за да стане един човек QA тестер – личностни и професионални?

Да виждат нещата от различна гледна точка или както се казва ‘‘thinking outside of the box‘‘ и да притежават критично мислене. Всеки, който иска да започне като QA, трябва да се подготви да задава много въпроси и да не се притеснява да изтъква грешки. Търпението също е много ключов фактор, т.к. тестването е обвързано с проверяване на една и съща грешка отново и отново.

Какъв съвет би дала на талантите за QA специалисти, които обмислят да кандидатстват при нас?

Моят съвет е да не подценяват тази роля и базовата теория, която се учи по време на обученията, които всички преминаваме, за да стартираме. Като всяка друга професия има своите тънкости и не трябва да разчитаме, че само ще четем едни стъпки и ще извършваме това, което казват. Има мит, че да си QA е много лесно, но истината е, че позицията не е по-малко техническа от всяка друга в сферата.

Мария-Магдалена Попова

За автора

Мария-Магдалена Попова

Мария-Магдалена се присъединява към нас в края на 2021 г. Отдадена е на тестването и в работата, и в живота. Обича да експериментира, да открива нови неща, да се предизвиква. Винаги търси позитивното в хората и помага на всеки колега, който потърси съвета й. Влиза в ролята и на ментор.