Тестване и осигуряване на качеството

Kлиентите ни могат да намалят риска, да сведат до минимум скъпоструващите грешки, да защитят репутацията на организацията си и да увеличат възвръщаемостта на инвестициите си, ползвайки нашата услуга Taas – Тестване като услуга (testing-as-a-service).

Фокусиране над важните неща

Повечето от клиентите ни отделят значителен процент от ИТ бюджета си за тестване на използваните бизнес приложения.

Ние отнемаме тежестта на тестването на приложения от клиентите ни, ако им липсва капацитет за извършване на структурирано тестване в рамките на техните ИТ проекти или нямат структура или повтаряща се методология. Така ние осигуряваме свободата, за да се съсредоточат върху стратегическата визия и бизнес целите си.

group stand up

Примерен подход към тестването

Тестването като услуга е ключова част от това, което правим, и ние сме разработили гъвкав модел за предоставяне на услуги на външни изпълнители, който е помогнал на стотици клиенти на Microsoft Dynamics 365 да постигнат успешни резултати при тестването.

Woman reading a sheet of paper

Намаляване на разходите и повишаване на увереността

Качеството и дълбоките познания на нашия екип, заедно с доказаната ни способност да тестваме ефективно и да разрешаваме проблеми на ранен етап, биха могли да намалят огромния процент от бюджета за ИТ, който повечето организации отделят за тестване.

Тъй като системните проблеми, причинени от недостатъчно тестване, могат да окажат негативно влияние върху клиентите ни, инвестицията в нашите услуги ще увеличи доверието, ще повиши авторитета на компанията и ще доведе до подобряване на оперативните процеси.

Portrait of african american developer using laptop to write code sitting at desk with multiple screens parsing algorithm in software agency. Coder working on user interface using portable computer.

Тестването като услуга – превъзходно решение

Системите трябва да бъдат тествани, за да се разбере колко са добри. Някои организации обаче имат малък или никакъв опит в областта на стратегиите или стандартите за тестване.

В този случай предлагаме нашето решение Тестване като услуга (Taas). То има значителни предимства пред традиционните методи за тестване. Чрез него компаниите могат да работят със софтуер от най-високо качество, като същевременно гарантират, че данните им и тези на клиентите им са напълно защитени.

Нашите експерти по
тестване и осигуряване на качество

Запознайте се само с няколко от нашите експерти, работещи с услугата ни тестване и осигуряване.

Нийл Тарбит

Нийл Тарбит

Старши Директор

Понастоящем ръководи европейската практика за тестване на Hitachi Solutions, Нийл започва кариерата си в областта на консултантските услуги в края на 90-те години като разработчик на софтуер. След 10 години работа в тази сфера той се установява в областта на управлението на тестове. Нийл е страстен защитник на ползите от правилното провеждане на тестването!

Люси Фийлдс

Люси Фийлдс

Тест Мениджър

В продължение на повече от 6 години Люси управлява множество тестови потоци и осигурява внедрявания на CE (Customer Engagement) в Hitachi Solutions. Тя е запалена по осигуряването на качеството и осигурява непрекъснато ръководство и развитие на екипа в съответствие с най-високите стандарти, като същевременно предоставя висококачествени решения и поддържа отлични и надеждни взаимоотношения с много от нашите клиенти.

Емил Шестаков

Емил Шестаков

Тест Консултант

Емил е млад, амбициозен, с опит в същата сфера. Очакваме да има страхотно професионално бъдеще!

Михаела Иванова

Михаела Иванова

Тест Консултант

Михаела се запалва по тестването още докато работи във финансова институция. Привлича я идеята за съвършенство и има око към детайла. Тя е ITSQB сертифицирана и работи с колеги от продуктовия екип по стратегии за автоматизирано тестване. Работи много системно и отговорно.

woman on her phone in a city

“We are excited to be taking the InnOvaTe project to the next level with the support of Hitachi Solutions and Microsoft. Having a unified platform will allow our data to be used efficiently, accessed easily and ultimately be more helpful…”

David Grasty, Corporate Head of Digital Strategy and Portfolio, South London Partnership.